Oncologie

Kanker is een kwaadaardige ziekte waarbij cellen die genetisch veranderd zijn, zich blijven delen. De meeste vormen van kanker ontstaan als plaatselijk gezwel. Later kunnen deze cellen ook uitzaaiingen vormen. 

 

Kanker

Wat is kanker?

Behandelingen

Team oncologie

 

Lotgenoten

Lotgenotencontact blijkt voor veel kankerpatiënten een goede aanvulling op de professionele zorg. ZNA biedt lotgenotencontact op verschillende manieren aan. Lees meer

 

Contact

Workshop Look Good Feel Better

Als je er goed uitziet, voel je je meestal ook beter.
Kom op tegen Kanker organiseert daarom de workshops Look good, feel better. Daarin leren vrouwen én mannen met kanker onder meer hoe ze hun huid kunnen reinigen of make-up kunnen aanbrengen.

De workshop gaat ook door bij ZNA

Lees meer

Groepssessies ACT

Tijdens 8 groepssessies gebaseerd op de principes van Acceptance & Commitment Therapie (ACT) helpen we kankerpatiënten de hindernissen die op hun pad komen aanpakken. Samen met lotgenoten zoeken ze uit hoe ze hun levenskwaliteit weer vergroten. 

Lees er meer over op Samen terug in ACT-ie en neem voor deelname contact op met klinisch psychologe Hanne Craeymeersch (03 280 22 46) of Karin Ulrichs (03 280 22 40).

Klinische studies

Overzicht van de klinische studies waaraan ZNA Oncologie momenteel meewerkt.

Meer

Extra ondersteuning

Naast de doelgerichte behandeling tegen kanker, biedt ZNA ook extra ondersteuning:

  • Dieetadvies
  • Gelaatsverzorging
  • Hydrotherapie
  • Aquagym

Meer

De oncologische behandeling van kanker

De behandeling van kanker hangt af van het type en de uitgebreidheid van de ziekte. Op basis van deze gegevens wordt gekozen voor radiotherapie, chemotherapie of een operatie als hoofdbehandeling, die dan eventueel nog met een bestraling of geneesmiddelen kan worden aangevuld. 

Meer

Oncologisch traject voor studenten

De dienst Oncologie van ZNA Middelheim werkte een traject uit voor studenten, waarbij de studenten de verschillende diensten doorlopen en de verschillende aspecten binnen oncologie ontdekken.

Het traject duurt acht weken en wordt – in samenspraak met de student – verdeeld over de afdelingen ‘hospitalisatie 4C’, ‘intern oncologisch dagziekenhuis’, ‘radiotherapie’ en ‘palliatieve zorgen’.

Geïnteresseerd in een stage bij ZNA? Neem dan contact op met Luc Van Asch, afdelingshoofd intern oncologisch dagziekenhuis ZNA Middelheim. Tel.: 03 280 34 63 – [email protected].

En vergeet je niet in te schrijven op Nurse Your Talent, de ZNA-nieuwsbrief voor studenten verpleegkunde.

Onze kwaliteit

  • De ZNA Oncologiekliniek behoort tot de Europese top: ZNA Middelheim kreeg in 2004 als eerste Belgisch oncologisch centrum de internationale erkenning ‘Designated Center in Integrated Oncology and Palliative Care’.
  • De ZNA Oncologiekliniek kiest er bewust voor om ultramoderne kankerbehandelingen te combineren met een menselijke begeleiding van de patiënten – met oog voor de emotionele en fysieke zorgen. Daarom wordt er telkens gewerkt aan een aanpak op maat.

Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC)

Tijdens het Multidisciplinair Oncologisch Consult wordt de optimale behandelingsstrategie voor de individuele patiënt gekozen.

Meer

Psychosociaal support team

Een ernstige ziekte als kanker verandert niet alleen je leven als patiënt, het schudt ook jouw omgeving stevig door elkaar. Daarom focust ons support team niet alleen op de patiënt, maar ook op de partner, kinderen, ouders en andere betrokkenen. 

Meer

Het Iridium Kankernetwerk

De dienst Radiotherapie van ZNA maakt deel uit van het Iridium Kankernetwerk. Daarin bundelen verschillende ziekenhuizen – uit de regio Groot-Antwerpen en Waasland – hun medische expertise. Zo krijgen onze patiënten de allerbeste zorg – van diagnose, over behandeling, tot nazorg. 

Meer

Laatste update op: 06-12-2022
Auteur(s): Team Oncologie