Geboorteaangifte

Erkenning

Als jij en je partner niet gehuwd zijn, kunnen jullie ervoor kiezen de erkenning van je kind voor de bevalling te regelen. Dit kan vanaf de 6e zwangerschapsmaand. Daarvoor maken jullie een afspraak in het gemeentehuis van de gemeente waar jullie gehuisvest zijn en gaan hier samen naartoe.

Aanvraag van het kraamgeld

Wanneer je een kindje verwacht, heb je recht op kraamgeld.  Dit kan je aanvragen vanaf de 6e zwangerschapsmaand, via je partner.  Het kraamgeld wordt aangevraagd via de werkgever van de vader van je kindje. Hij moet bij de personeelsdienst een formulier E en het adres waarnaar je dit moet versturen aanvragen. Ben je alleenstaande moeder, dan kan je kraamgeld aanvragen bij je eigen werkgever. Ook dan heb je een formulier E nodig. De gynaecoloog zal dit formulier E deels moeten invullen, vergeet dit dus niet bij je volgende afspraak.  Wanneer je voor de geboorte al kraamgeld aanvraagt, moet je na de geboorte een geboorteakte opsturen naar hetzelfde adres als bewijs.  Hiermee start je meteen ook de aanvraag voor kinderbijslag op.

Geboorteaangifte

De aangifte van de geboorte van jullie kindje moet binnen de 15 kalenderdagen gebeuren. Je zal hiervoor een afspraak krijgen na de bevalling.  Medewerkers van de gemeente komen 2 dagen per week naar het  ziekenhuis, zodat je de aangifte (meestal) tijdens je verblijf kan regelen. 

Breng de volgende documenten zeker mee:

  • het aangifteformulier dat je krijgt in het ziekenhuis en het bijhorende formulier over de aangeving
  • de identiteitskaarten van de moeder én de vader
  • het trouwboekje als je gehuwd bent of het erkenningsbewijs (als je dit reeds in je bezit hebt).

Bij aangifte zal je verder de formulieren voor de aanvraag van kraamgeld (indien deze nog niet werd aangevraagd tijdens de zwangerschap), de kinderbijslag, de aansluiting van je kindje bij het ziekenfonds en het bewijs voor de verplichte inenting tegen polio krijgen. Deze formulieren bezorgen jullie je zelf aan de juiste instanties.

Laatste update op: 04-06-2018