Radiotherapie

Radiotherapie of een bestralingsbehandeling wordt aangewend om kanker te bestrijden.

Kanker is een proces waar ongeremde celdeling plaatsvindt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wondgenezing stopt de celdeling niet, waardoor omliggende gezonde organen worden aangetast. Radiotherapie heeft tot doel de ontwikkeling van deze sneldelende cellen te stoppen.

Radiotherapie wordt vaak gecombineerd met chemotherapie, chirurgie, hormonale therapie of andere anti-tumorale behandelingen.

Radiotherapie wordt niet in een keer gegeven, maar wordt gespreid over een reeks van behandelingen. Zo krijgen de gezonde cellen de kans te herstellen en de behandeling te overleven, terwijl de kankercellen een dodelijke dosis krijgen.

Je kan voor deze bestralingsbehandelingen terecht op de dienst Radiotherapie van ZNA. 

Een afspraak maken

Je komt bij de dienst Radiotherapie van ZNA terecht na doorverwijzing door je behandelend arts, die de eerste afspraak voor je vastlegt.

 

Bestralingen en raadplegingen:

ZNA Jan Palfijn:

Lange Bremstraat 70 – route 9

2170 Merksem

Tel. raadplegingen: 03 640 20 70

Tel. algemeen: 03 640 21 11

Tel. secretariaat: 03 443 37 37

Raadplegingen:

ZNA Middelheim

Lindendreef 1 – route 47

2020 Antwerpen

Tel. raadplegingen: 03 640 20 70

Tel. algemeen: 03 280 31 11

Tel. secretariaat: 03 443 37 37

ZNA maakt deel uit van het Iridium Netwerk

De Radiotherapie-afdeling van ZNA maakt deel uit van het Iridium Netwerk, een hecht samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen in de regio Groot-Antwerpen en het Waasland. Door de medische expertise van de aangesloten ziekenhuizen te bundelen, krijgen onze kankerpatiënten topzorg aangeboden: een optimale diagnose, medische behandeling, zorg en begeleiding op maat. 

Lees meer over het Iridium netwerk

Lees meer over radiotherapie: het team, de behandelingen, veel gestelde vragen, tips, voedingsadvies en dergelijke meer.

Laatste update op: 09-06-2023