Cataractoperatie

Er bestaat geen medicatie om staar te behandelen of af te remmen, maar operatief is staar uitstekend te behandelen. Als er geen andere problemen met het oog zijn, kan een operatie het zicht vrijwel volledig herstellen.

Cataractoperaties zijn zelden dringend, de patiënt bepaalt meestal zelf wanneer hij of zij de operatie wil laten uitvoeren. 

Phaco-emulsificatie

Bij een phaco-emulsificatie wordt de lens verpulverd en weggezogen waarna een nieuwe lens in de kapselzak wordt geplaatst.

De operatie begint met een klein sneetje in het oog. Via deze incisie kan de oogchirurg met een speciaal instrument de lens verpulveren en wegzuigen. Wanneer het lenszakje leeg is, wordt de kunstlens erin geplaatst.

De incisie is vaak minimaal en hoeft niet gehecht te worden. Je krijgt wel een zalf en een veiligheidskapje op je oog. Je mag die oogschelp niet zelf verwijderen op de dag van de operatie. Dit gebeurt de dag na de ingreep tijdens een raadpleging ter controle.

De operatie zelf duurt 15 minuten.

Wat wordt behandeld

Waar kan je terecht?

Tips bij het toedienen van oogdruppels

Na je operatie zal je nog een tijdlang oogdruppels moeten gebruiken. Je oogarts zal je uiteraard nog uitleg geven maar hier zijn alvast enkele tips.

Meer

Laatste update op: 02-07-2018
Auteur(s): dr. Riet Mannaerts - Oogchirurg