Echografie

Een ultrasound-onderzoek, ook wel echografie genoemd, maakt gebruik van ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven in combinatie met gecomputeriseerde reconstructie processen om anatomische structuren in beeld te brengen. Een probe (sonde) stuurt geluidsgolven uit in het lichaam. De verschillende weefsels van het lichaam reflecteren de geluidsgolven op hun eigen specifieke manier. De sonde vangt de gereflecteerde geluidsgolven op. Vervolgens zet de computer ze om in zwart-wit beelden, die de radioloog op het beeldscherm kan bekijken.

Toepassing

De echografie kan onder meer gebruikt worden voor: 

De hals

Met een echografie van de hals of nek sporen we eventuele afwijkingen van de organen in de hals (meestal schildklier, lymfeklieren of speekselklieren). Het kan gaan om afwijkingen als cysten of tumoren.

De borst

Een echografie van de borst kan eventuele afwijkingen in de borsten aantonen. Het onderzoek wordt meestal uitgevoerd samen met een mammografie.    

Het abdomen

Een abdominale echografie omvat de organen in boven– en/of onderbuik: lever, galblaas, milt, pancreas, bijnieren, nieren, blaas, mannelijk en vrouwelijk klein bekken. Tijdens dit onderzoek kunnen we afwijkingen opsporen, zoals de oorzaak van opstopping van de galwegen of nieren (bv. stenen), tumoren in de verschillende organen, of vocht in de buikholte.

Voor dit onderzoek moet je meestal 4 uur nuchter zijn.

Pezen en spieren

Met een musculoskeletale echografie onderzoeken we spieren, gewrichten, pezen, botten en ligamenten.

Bloedvaten (kleuren-duplex-doppler)

Echografie of ultrasound onderzoek van de bloedvaten. De radioloog kan de snelheid en richting van reflecterende deeltjes (rode bloedcellen) meten met deze techniek. Dit onderzoek kan uitsluitend gericht zijn op de bloedvaten of als aanvulling van de eerdere echografieën.

Waarop moet je letten?

  • Het onderzoek gebeurt enkel op afspraak op basis van een verwijsbrief van je arts.
  • Een geldige verwijsbrief van je arts is nodig (verplicht) voor het onderzoek. Breng je verwijsbrief mee op de dag van het onderzoek.
  • Voor sommige echo onderzoeken moet je nuchter zijn of een volle blaas hebben. Dit wordt je duidelijk gemeld bij je afspraak.
  • Er wordt een contactgel op de huid aangebracht tijdens het onderzoek (dit kan koud aanvoelen). Deze gel maakt in  principe géén vlekken op de kleding, maar je draagt best geen al te delicate kleding.
  • Als je ook gewone röntgenfoto’s moet laten nemen, gebeurt dit aansluitend.
  • Als je niet aanwezig kan zijn gelieve tijdig te verwittigen. Zo kunnen we andere patiënten verder helpen (niet geannuleerde afspraken worden geregistreerd).

Bij twijfel of vragen kan je altijd terecht bij je verwijzende arts.

Mogelijke ongemakken, risico’s en bijwerkingen

Er wordt geen röntgenstraling gebruikt. Het is een veilige onderzoekstechniek, ook voor het ongeboren kind,  zonder schadelijke neveneffecten. De techniek berust op weerkaatsing van de geluidsgolven.

Echografie geeft een goed beeld van organen die uit zacht weefsel bestaan, de zogenaamde "weke delen" van het lichaam, bijvoorbeeld spieren, lever, milt, nieren, blaas, schildklier, bloedvaten….

Omdat de apparatuur makkelijk te verplaatsen is, kan een "echo" gemaakt worden van bedlegerige patiënten op hun kamer.

 

 

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 15-11-2017
Auteur(s): Team Radiologie