Schild- en bijschildklierchirurgie

Bij een operatie aan de schildklier wordt je schildklier volledig of gedeeltelijk verwijderd.

Een bijschildklieroperatie gebeurt meestal omdat een van de bijschildklieren vergroot is en teveel hormoon produceert.

Wat zijn de schildklier en de bijschildklieren?

(Bij)schildklieren zijn organen vooraan je hals, ze liggen boven het borstbeen en zorgen voor de productie van hormonen in de bloedbaan. Je schildklier is vlindervormig en bestaat uit 2 lobben die door een smal stuk aan elkaar hangen. Er zijn 4 bijschildklieren, ze zijn ongeveer zo groot als een erwt en liggen aan de boven- en onderkant van elke schildklierlob. Het schildklierhormoon reguleert het energieniveau, de groei en reproductie van elke cel in je lichaam. Het bijschildklierhormoon regelt het calciumgehalte in je bloed.

Wanneer (bij)schildklierchirurgie?

Soms is het nodig om de (bij)schildklier(en) volledig of gedeeltelijk weg te nemen:

  • wanneer de schildklier zo groot wordt, dat slikken of ademen moeilijk wordt.
  • wanneer de schildklier teveel schildklierhormoon produceert en we dit via medicatie niet onder controle krijgen.
  • wanneer er een verdachte knobbel in de schildklier aanwezig is, en de precieze aard van deze knobbel onzeker of verdacht is.

Complicaties

Wanneer je stembandzenuw tijdens de operatie geraakt wordt, kan dit ervoor zorgen dat er een stembandverlamming ontstaat, dit is zeldzaam en meestal van voorbijgaande aard. Wanneer een stemband door je operatie minder functioneert, kan je de hulp van een logopedist inroepen.

Ook als de stembandzenuw niet wordt beschadigd kunnen er lichte stemveranderingen optreden. Als er toch sprake zou zijn van een blijvende stembandverlamming, gepaard met ernstige heesheid, kan een 2de operatie nodig zijn.

Nabloedingen kunnen voorkomen. In zeldzame gevallen is dan een heroperatie nodig.

Een tekort aan bijschildklierhormoon komt de eerste weken na de ingreep vrij vaak voor, daarom gebeurt na de operatie een bloedonderzoek.

Doordat een groot deel van je schildklier (of je volledige schildklier) is weggenomen is er na de ingreep meestal te weinig weefsel over om nog voldoende schildklierhormoon te produceren. Daarom zal je levenslang dagelijks een schildklierhormoonpil moeten innemen. De dosering ervan gebeurt in samenspraak met je huisarts en met de schildklierspecialist.

Bij de zeldzame kwaadaardige gezwellen van de schildklier moet er soms enkele weken na de ingreep een bijkomende behandeling gebeuren.

Laatste update op: 23-05-2018
Auteur(s): Team Algemene heelkunde, Team Neus-Keel-en Oorziekten (NKO)