Cyclusmonitoring of timed intercourse

Bij sommige vrouwen zal de behandeling enkel bestaan uit het opvolgen van de menstruele cyclus (cyclusmonitoring) via regelmatig bloedonderzoek en vaginale echografie. Zo kunnen we het tijdstip van de betrekkingen nauwkeurig timen (timed intercourse), wat de kans op zwangerschap aanzienlijk verhoogt. Wanneer een spontane eisprong (ovulatie) uitblijft, kunnen we de eierstokken (ovaria) met medicatie stimuleren. Zo kunnen we de eisprong uitlokken (folliculaire stimulatie en ovulatie-inductie). De aard van de medicatie, de toedieningsvorm (tabletten, inspuitingen) en de frequentie worden met de arts besproken in functie van de leeftijd van de patiënt, de duur en de oorzaak van het fertiliteitprobleem.

 

De bedoeling van cyclusmonitoring of timed intercourse is het tijdstip van de betrekkingen nauwkeurig te timen (timed intercourse), wat de kans op zwangerschap aanzienlijk verhoogt. Blijft een spontane eisprong (ovulatie) uit, dan worden de eierstokken (ovaria) met medicatie gestimuleerd. Zo kan de eisprong uitgelokt worden (folliculaire stimulatie en ovulatie inductie).

De opvolging van de menstruele cyclus gebeurt tijdens de ochtendraadpleging door één of twee gynaecologen en één fertiliteitverpleegkundige van het fertiliteitscentrum:

De gynaecoloog neemt een vaginale echo in het kader van de monitoring van de cyclus;

De fertiliteitverpleegkundige zorgt voor bloedafnames en, indien nodig, voor de inspuiting van medicatie.

De aard van de medicatie, de toedieningsvorm (tabletten, inspuitingen) en de frequentie worden met de arts besproken in functie van de leeftijd van de patiënt, de duur en de oorzaak van het fertiliteitprobleem. De arts moet daarbij de wettelijke beperkingen respecteren die de Belgische wetgeving oplegt in zake het voorschrijven van stimulatiemedicatie (sinds 1/1/2009).

In sommige gevallen kan het chirurgisch induceren van de eisprong de voorkeur genieten (ovariële drilling).

Laatste update op: 10-05-2016
Auteur(s): Team Fertiliteitscentrum (Centrum voor Reproductieve Geneeskunde)