Operatieve fertiliteitsbehandelingen

Hysteroscopie

Wanneer we een afwijking van de baarmoederholte of de baarmoederhals vermoeden, kunnen we met een camera een kijkje nemen in de baarmoederholte. De hysteroscoop wordt al naargelang de indicatie onder lokale of volledige verdoving ingebracht. Een aantal afwijkingen (zoals poliepen, fibromen …) kunnen zo gecorrigeerd worden

Laparoscopie

Wanneer er een vermoeden van een afwijking van de eileiders, de baarmoeder of de eierstokken is, kan de behandelend gynaecoloog beslissen om een laparoscopie uit te voeren. Onder volledige narcose wordt via een kleine insnede onder de navel een camera ingebracht. De baarmoeder, eileiders, eierstokken, buikvlies, appendix, bovenbuik worden zo in beeld gebracht. Door een blauwe vloeistof in de baarmoederhals te spuiten kunnen we de doorgang van de eileiders nagaan. 

Bepaalde afwijkingen kunnen met deze ingreep ook gecorrigeerd of behandeld worden. 

  • Endometriose: de letsels kunnen geïdentificeerd worden en zo nodig gecoaguleerd (wegbranden) of volledig verwijderd. 
  • Eileiderproblemen: bij bepaalde vormen van verstopping van de eileider(s) (zoals verklevingen rondom de eileiders) kunnen ze worden losgemaakt. 
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap of EUG (extra-uteriene graviditeit). Een zwangerschap die zich niet in de baarmoeder bevindt, maar bijvoorbeeld in een van de eileiders, kan worden weggenomen door de eileider open te maken of door de eileider te verwijderen.
Laatste update op: 05-06-2018
Auteur(s): Team Fertiliteitscentrum (Centrum voor Reproductieve Geneeskunde)