Maagballon

Het principe van de maagballon is eenvoudig: door een ballon te plaatsen in je maag raakt ze sneller gevuld en ben je vlugger verzadigd. Zo eet je dus minder.

Wanneer een maagballon?

Wanneer diëten en medicatie niet voldoende effect hadden, kan je via deze behandeling noemenswaardig afvallen. Een goede begeleiding van je eetgedrag en je eetgewoonten is hier erg belangrijk.

De techniek bestaat eruit om via de mond (met een gastroscopie) een siliconen ballon gevuld met 500-600 cc water in de maag in te brengen. Dankzij het feit dat de maagballon ongeveer 6 maanden ter plaatse blijft, is het mogelijk betere eetgewoontes aan te leren, om nadien je gewicht onder controle te houden. Daarom is begeleiding door een diëtist van groot belang.

Naargelang het startgewicht, kan de patiënt een gewichtsverlies van gemiddeld 12-20 kg verwachten.

Na 6 maanden moet de ballon verwijderd worden.

Voor wie?

De beste kandidaten voor het plaatsen van een maagballon zijn mensen met matige obesitas (BMI tussen 30 en 40). Bij BMI boven 40, worden best andere (heelkundige) technieken toegepast.

Voordeel van een maagballon?

Plaatsing van een maagballon is zeker geen perfecte vermageringstechniek, maar biedt als belangrijk voordeel dat er geen heelkunde aan te pas komt en dus geen verminking van het menselijk lichaam.

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 05-04-2016
Auteur(s): Team Maag- en darmziekten (Gastro-enterologie)