Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Het ZNA Fertiliteitscentrum voert intra-uteriene inseminatie uit bij:

  • inseminatie met partnerzaad in geval van lichte afwijkingen van het sperma, baarmoederhalsslijm, milde endometriose of onverklaarde onvruchtbaarheid. Dit op voorwaarde dat minstens 1 van de eileiders doorgankelijk is.
  • bevruchting met donorzaad (IUI-D). Dat is bijvoorbeeld het geval bij koppels, waarvan de man geen zaadcellen heeft of als ze om erfelijke redenen niet mogen gebruikt worden en bij lesbische koppels en alleenstaande vrouwen met kinderwens.

Hoe verloopt intra-uteriene inseminatie?

Bij IUI met sperma van de partner worden verse zaadcellen gebruikt die in de uren voor de inseminatie via masturbatie zijn geproduceerd. Bij donorinseminatie wordt steeds gebruik gemaakt van ingevroren sperma uit de spermabank. Als het nodig is, krijgt de cyclus van de vrouw hormonale ondersteuning met tabletten of inspuitingen.

Ondanks die milde stimulatie van de cyclus kan het gebeuren dat meerdere eiblaasjes of follikels tot rijping komen:

  • Bij 3 of meer rijpe follikels wordt de cyclus geannuleerd en krijgt de patiënte het advies geen betrekkingen te hebben of contraceptie te gebruiken, dit om meerlingzwangerschappen te voorkomen.
  • In overleg met de patiënt kan ook worden overwogen het aantal follikels te reduceren tot 1 of 2. Dat gebeurt door de overtollige follikels aan te prikken.
  • Als er te veel follikels zijn kan de cyclus geconverteerd worden naar ‘in vitro fertilisatie’ (‘escape’ IVF of ‘conversie’ IVF).

Met een echografie en bloedafnames wordt de cyclus opgevolgd. Op die manier kan het exacte ogenblik van de ovulatie worden bepaald. Dan wordt de dag van inseminatie (IUI) afgesproken.

Zwanger?

De zwangerschapstest wordt verricht op de 14de dag na de IUI. Ook als de maandstonden vroeger optreden MOET een zwangerschapstest op bloed gebeuren. Enkel wanneer de zwangerschapstest negatief is, kan een nieuwe cyclus gestart worden. Wat als de zwangerschapstest positief is? Lees meer over beginnende zwangerschap in onze brochure.

 

ZNA Fertiliteit voert intra-uteriene inseminatie uit bij:

  • inseminatie met partnerzaad in geval van lichte afwijkingen van het sperma, baarmoederhalsslijm, milde endometriose of onverklaarde onvruchtbaarheid. Dit op voorwaarde dat minstens één van de eileiders doorgankelijk is.
  • bevruchting met donorzaad (IUI-D). Dat is bijvoorbeeld het geval bij koppels waarvan de man geen zaadcellen heeft of als ze om erfelijke redenen niet mogen gebruikt worden en ook bij lesbische koppels.

Hoe verloopt intra-uteriene inseminatie?

  • Bij IUI met sperma van de partner worden verse zaadcellen gebruikt die in de uren voor de inseminatie via masturbatie zijn geproduceerd.
  • Bij donorinseminatie wordt steeds gebruik gemaakt van ingevroren sperma uit de spermabank.

 

Indien nodig krijgt de cyclus van de vrouw hormonale ondersteuning met tabletten of inspuitingen.

Ondanks deze milde stimulatie van de cyclus kan het gebeuren dat meerdere eiblaasjes of follikels tot rijping komen:

  • Bij drie of meer rijpe follikels wordt de cyclus geannuleerd en krijgt de patiënte het advies geen betrekkingen te hebben of contraceptie te gebruiken, dit om meerlingzwangerschappen te voorkomen.
  • In overleg met de patiënt kan ook worden overwogen het aantal follikels te reduceren tot één of twee. Dat gebeurt door de overtollige follikels aan te prikken.
  • Als er te veel follikels zijn kan de cyclus geconverteerd worden naar ‘in vitro fertilisatie’ (‘escape’ IVF of ‘conversie’ IVF).

Door middel van echografie en bloedafnames wordt de cyclus opgevolgd. Op die manier kan het exacte ogenblik van de ovulatie worden bepaald. Dan wordt de dag van inseminatie (IUI) afgesproken. 

Zwanger?

De zwangerschapstest wordt verricht op de 14 de dag na de IUI. 

Ook indien de maandstonden vroeger optreden MOET een zwangerschapstest op bloed gebeuren.

Enkel wanneer de zwangerschapstest negatief is, kan een nieuwe cyclus gestart worden.

Wat als de zwangerschapstest positief is? Lees meer over beginnende zwangerschap in onze brochure.

Laatste update op: 05-06-2018
Auteur(s): Team Fertiliteitscentrum (Centrum voor Reproductieve Geneeskunde)