5-ALA-techniek bij kwaadaardige hersentumoren

5-ALA of 5-Amino-Levulinic-Acid is een aminozuur (bouwsteen van eiwitten). Het product is beter gekend onder de merknaam Gliolan.

Neurochirurgen gebruiken 5-ALA bij operaties van (vermoedelijk) maligne gliomen. Maligne gliomen zijn kwaadaardige hersentumoren.

Hoe werkt 5-ALA?

Kwaadaardige hersentumoren zijn macroscopisch meestal slecht begrensd en daardoor moeilijk te onderscheiden van het normale hersenweefsel. 5-ALA maakt het mogelijk het onderscheid tussen tumorweefsel en normaal hersenweefsel beter te zien.

De patiënt drinkt het 5-ALA-product enkele uren voor de operatie.

Tijdens de operatie zorgt 5-ALA er dan voor dat de kwaadaardige cellen van de hersentumor rood-roze oplichten. Dit noemt men peroperatieve tumorfluorescentie. Normale hersencellen krijgen die rood-roze kleur niet. Hierdoor kan de neurochirurg een groter deel van de tumor, of zelfs de volledige tumor, op een veiliger manier verwijderen. Het risico op ontstaan of toenemen van neurologische uitval is veel kleiner.

Waarom de 5-ALA-techniek?

Maligne gliomen hebben altijd de neiging op dezelfde plaats terug te komen. Dit noemt men lokaal recidiveren. Hoe vollediger de neurochirurg de tumor verwijdert, hoe later de tumor lokaal zal recidiveren en hoe beter het effect van de bijkomende behandelingen zoals chemotherapie en bestraling. Hier ligt dan ook het grote voordeel van deze 5-ALA-techniek.

Aandachtspunt

5-ALA veroorzaakt gedurende 24 uur een overgevoeligheid van de huid aan licht. Dit betekent dat er brandwonden kunnen ontstaan wanneer de huid in contact komt met (fel) licht.

Daarom moet de patiënt na inname van het 5-ALA-product in een verduisterde kamer verblijven (zowel voor de ingreep, als na de ingreep op de intensieve zorg). Tijdens het transport doorheen het ziekenhuis krijgt de patiënt een laken over zich heen als bescherming. Ook in de operatiezaal is het licht gedempt en wordt de patiënt continu goed bedekt gehouden.

De ochtend na de ingreep kunnen deze voorzorgsmaatregelen opgeheven worden.

Verder gaat het om een zeer veilig product zonder belangrijke nevenwerkingen.

Behandelende diensten

Laatste update op: 19-11-2020
Auteur(s): Team Neurochirurgie