Verloop

  • De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte.  
  • U gaat op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van het abdomen genomen worden. Vervolgens gaat u op uw linkerzijde liggen en wordt er een rectale sonde via de anus ingebracht. Het invoeren van het buisje kan even ongemak veroorzaken.
  • Er worden röntgenopnames gemaakt terwijl de contrastvloeistof in de dikke darm loopt. Samen met de bariumvloeistof wordt dikwijls via dezelfde sonde lucht in de dikke darm geblazen (dubbel contrast). Mogelijk voelt u darmkrampen. Deze zijn van tijdelijke aard en verminderen bij diep in- en uitademen. U moet meermaals van houding veranderen. De radioloog volgt de progressie van de contrastvloeistof in de dikke darm op het scherm. Op geregelde tijdstippen worden foto's gemaakt. Tijdens het maken van een foto moet u rustig blijven liggen en even uw adem inhouden. 
  • Jodiumhoudende contrastvloeistof wordt gebruikt bij vermoeden van obstructie of darmperforatie. Indien het onderzoek wordt uitgevoerd met jodiumhoudende contrastvloeistof wordt er geen lucht ingeblazen (enkel contrast).
Laatste update op: 13-08-2021