2010 Maastricht

We keken er weer naar uit, naar onze voorjaarstrip met Surplus. Naar goede gewoonte was iedereen tijdig op de afspraak en konden we om 9u vertrekken. De weersverwachting was niet schitterend en de regendruppels van onderweg veranderden in een heuse regenbui toen we rond 10.30u in Maastricht aankwamen. We werden er opgewacht door 2 VVV – gidsen die ons zouden rondleiden voor de wandeling die we vooraf hadden gekozen. Een groep ging mee voor de historische wandeling en maakte kennis met o.a. de oude stadswallen en de Helpoort die de oudste stadspoort van Nederland is. Ze leerden dat Maastricht tot het einde van de 19e eeuw een vestingstad was maar werden ook herinnerd aan het Verdrag van Maastricht in 1992. Ze stapten even binnen in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek waar de Mariaverering zich heeft toegespitst op de devotie van het genadebeeld Sterre der Zee. Ze passeerden het Vrijthof met de monumentale kerken St. Jan (protestants) en de basiliek van St. Servaas (katholiek). Het grote plein is de belangrijkste ontmoetingsplek voor de Maastrichtenaren. André Rieu, geboren en getogen Maastrichtenaar, geeft er jaarlijks een openluchtconcert. De andere groep deed de wandeling langs een aantal typische winkels.

Ze liepen door het nieuwe winkelcentrum Mosae Forum waar modern en oud in elkaar verweven zijn. In de loop der jaren hebben een aantal religieuze gebouwen in de binnenstad hun oorspronkelijke bestemming verloren. In plaats van deze oude glorie te slopen, is er een passende bestemming voor gezocht. Zo is er nu in de pas gerestaureerde Dominicanerkerk de boekhandel Selexyz Dominicanen gevestigd. Deze winkel werd door The Guardian tot de mooiste boekenwinkel ter wereld uitgeroepen. In de gewelven en op de wand bevinden zich eeuwenoude fresco’s van o.a. Jan Vassens.
Zo werd ook het voormalige vijftiende eeuwse Kruisherenklooster samen met de gotische kerk getransformeerd tot een zeer bijzonder designhotel. In dat mooie Kruisherenhotel werden we vergast op ‘bubbels’ waarop een interessante rondleiding volgde. Nadien genoten we van een heerlijke ‘typisch Nederlandse broodjeslunch’ inclusief de frisse karnemelk.

Rond 15u reden we naar het enige wijnkasteel van België Genoels-Elderen in het Limburgse Riemst, tussen Tongeren en Maastricht. Het ligt langs de oude Romeinse heirbaan want de Romeinen hadden al wijngaarden in deze streek. 
Gelukkig bleef het droog en kwam de zon al eens piepen want we maakten een begeleide wandeling door het park rond het kasteel en de grootste wijngaarden van België. Zo leerden we ook de Ginkgo biloba ofte Japanse notenboom kennen waaraan allerlei interessante eigenschappen worden toegeschreven. We bezochten het oude koetshuis met de meest moderne druivenpers, de stokerij, de eeuwenoude en de nieuwe wijnkelders. En we gingen natuurlijk ook wijn degusteren. 

In de vroege avond kwamen we dan aan in het mooie Kasteel Vaalsbroek waar we onze intrek namen in mooie, ruime verzorgde kamers.

Om 20u waren we present voor een uitgebreide buffetmaaltijd. Er was zoveel en het was allemaal zo lekker en mooi gepresenteerd. Het was weer helemaal Surplus zoals we gewoon zijn.

Zaterdagvoormiddag keerden we terug naar Maastricht om een paar uurtjes vrij rond te wandelen en te shoppen. Om 12.45u verzamelden we op de kade voor een mooie boottocht op de Maas. Tijdens de vaart genoten we nog van een heerlijke lunch in buffetvorm. Zo was er heel zeker voor elk wat wils.

Toen zat het mooie leven er weer op, tijd om naar Antwerpen terug te keren. Heel dikke dankjewel aan het hele Surplusteam. Jullie hebben ons weer eens extra verwend en dat doet toch zo goed.

Bekijk ook de fotoreportage

Laatste update op: 25-08-2021