2008 Eifel

30 mei 
Het vertrek naar Monschau was gepland voor 8u45, maar ruim op voorhand stond iedereen al paraat om te vertrekken. Naar aloude gewoonte stond er weer een bus van Verhoeven voor ons klaar. Dit keer was Frans onze gastheer/chauffeur. De rit naar Monschau verliep vlekkeloos. We maakten ondermeer kennis met de "abortusweg", zo genoemd omwille van het effect dat de slechte staat van de weg heeft op zwangere vrouwen. Rond 11 uur kwamen we aan in Monschau waar een treintje ons oppikte en ons naar het centrum van de stad bracht. Noni en Egon, onze2 stadsgidsen, leidden ons een uurtje rond door Monschau, en dan was het tijd om op het terrasje van Café Kaulard te gaan zitten voor een eenvoudige maar toch smakelijke broodmaaltijd. Het weer was beter dan we verwacht hadden: weliswaar geen zon, maar de voorspelde regen bleef achterwege. Bovendien waren we blij dat we aan de zondvloed van de dag tevoren waren ontsnapt. In Limburg weten ze er alles van... Rond 3 uur namen we opnieuw het treintje tot aan de bus, en dan begon de rit naar ons hotel in Daun.

Het hotel was schitterend gelegen op een top van het dorpje, met prachtig uitzicht op de omgeving. Probleem was wel dat de bus niet tot aan de ingang van het hotel kon rijden. De sterksten onder ons stapten de steile weg te voet naar boven, de anderen werden met 2 shuttle auto's naar boven gebracht. Maar dat ongemak werd ruimschoots goedgemaakt door het hotel, en vooral het gastronomisch diner.

31 mei 
Zaterdag stond er een trip naar Bernkastel op het programma. Je kon kiezen om deze afstand van 52 km per bus of per fiets af te leggen. De fietsers legden deze afstand af langs een spoorwegbedding die was omgebouwd tot fietsroute. Het werd een schitterende tocht langs valleien en dalen, over viaducten en door tunnels. Zeker een aanrader voor iedereen, ook met kinderen. Wíj kozen strategisch te vertrekken uit Daun, zodat een groot deel van de weg bergaf ging.Na 32 km zochten we in Plein een terrasje op om te lunchen. Op 3 km voor Bernkastel zochten we nog een lokale wijnboer op waar we wat lekkere Riesling inkochten. Geef toe, 5 euro per fles, wie kan daar aan weerstaan?

De andere groep kreeg intussen een rondleiding door Bernkastel en ging vervolgens een wijnboer bezoeken. Daar werd ook geluncht. Nadien volgde, onder een stralende zon, nog een boottrip op de Moezel. Rond 5 uur keerden we dan per bus terug naar Daun waar ons een zo mogelijk nog uitgebreider diner te wachten stond.

1 juni 
Dit keer was het uitslapen geblazen voor iedereen. We deden ons tegoed aan het uitgebreide ontbijtbuffet, en rond 11 uur vertrokken we richting Burg Eltz. Dit was een werkelijk schitterend kasteel. Vooral van het zicht langs buiten word je sprakeloos. We namen op een terrasje de lunch. Het was nog wel een hele operatie om iedereen heen en weer van de bus naar het kasteel te brengen, want de toegangsweg was niet voorzien voor bussen en rolstoelen, maar de lokale shuttle reed enkele keren heen en terug, dus dat lukte wel. Om 19u stipt bracht Frans ons dan veilig en wel terug aan de ingang van het Middelheim ziekenhuis.

Iedereen was het erover eens dat deze trip voor herhaling vatbaar was.

Bekijk ook de fotoreportage.

Laatste update op: 25-08-2021