2016 Noordwijk aan Zee

Zoals voorzien vertrokken we vrijdagmorgen stipt om 8.30 u naar Delft waar we even stipt om 10 uur aankwamen. 
Onderweg werd iedereen welkom geheten en het programma nog even toegelicht. Daarna keken we naar de dvd van onze novemberuitstap naar Mons en het Surplus-Café bij Brouwerij De Koninck. 
Samen met 20 patiënten, hun 18 begeleiders en het voltallige Surplus-Team waren we onderweg voor een mooie tweedaagse. In Delft startten we met een heerlijke tas koffie/thee met gebak in de Brasserie van de Porceleyne Fles. 
Deze Koninklijke Porceleyne Fles, opgericht in 1653, is de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de 17e eeuw. In een film konden we het ganse productieproces volgen en aansluitend kwamen we in de werkruimte waar de mensen aan het werk waren. Nog steeds wordt het wereldberoemde Delfts blauwe aardewerk volledig met de hand beschilderd. De tekeningen worden in verschillende tinten zwart aangebracht en slechts na het bakken wordt de blauwe kleur bekomen. Het intekenen gebeurt door meester-schilders, mensen die hun opleiding volgden in het bedrijf en minstens 10 jaar ervaring hebben.

Rond 12 uur reden we met de autobus naar De Schaapskooi voor een broodjeslunch en een lekker slaatje. De Schaapskooi werd in 1966 door de toenmalige Kabelfabriek aan de Delftse gemeenschap geschonken. Daarna werd ze nog flink uitgebreid wat de mogelijkheden sterk verbeterde.
Rond 14 uur begonnen we aan een mooie stadswandeling door het centrum van Delft. In drie groepen opgedeeld volgden we onze gidsen die ons op een boeiende wijze historische en andere wetenswaardigheden toelichtten. Via gezellige, smalle straatjes en veel winkeltjes kwamen we bij de Nieuwe Kerk waar de grafkelder van het Koninklijk huis is. Na Willem van Oranje zijn sindsdien 45 leden van het Huis van Oranje en het Huis van Oranje-Nassau bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau die aanwezig is in de kerk, terwijl de meeste voorouders van Willem van Oranje in de Grote kerk in Breda begraven liggen. De grafkelder waar in 1284 Willem van Oranje is bijgezet, is daartoe flink uitgebreid en bestaat nu uit 1 kleine kelder en 1 grote kelder. Prins Bernard is op 11 december 2004 als laatste bijgezet.
Na deze rondleiding werd het tijd om naar ons hotel in Noordwijk aan Zee te vertrekken. Rond 17 uur checkten we in in het Radisson Blu Palace Hotel 4*. Wie wilde, kon wat rusten. Anderen trokken al onmiddellijk op verkenning of pikten een plaatsje in op het terras. De zon deed haar best en dus konden we rustig genieten.
Om 19.30 u schoof iedereen aan voor het diner dat we ons zeer lieten smaken. Zaterdagvoormiddag waren we vrij tot 11 uur. Na een smaakvol, uitgebreid ontbijt trok iedereen naar buiten voor een wandeling naar zee of om de winkeltjes te bezoeken. Het weer was schitterend en dat was maar goed ook want om 11.45 u mochten we in Leiderdorp inschepen aan de Zijldijk voor een boottocht met de Ambiance van Groene hart Cruises.
Aperitieven op het buitendek, lekker snoepen van het koud en warm buffet de Watertuin en het dessertbuffet De Leede in het binnensalon of op het dek. Ieder kon doen waar hij zich het best bij voelde.
Later kwam iedereen weer aan dek om de rust van de vaart te ondergaan. 

We genoten voor 200 % van een vaartocht over Hollands mooiste plassengebied.

Om 16 u reden we terug naar Antwerpen. Iedereen was vol lof over wat Surplus gedurende deze twee dagen weer gerealiseerd had voor ons, patiënten.

Aan het voltallige Surplus-Team, heel erg en van harte bedankt want “VERWEND WORDEN, HET VOELT ZO GOED”!

Bekijk ook het fotoalbum

Laatste update op: 13-08-2021