2013 Hasselt

Het was een koude maar droge vrijdagmorgen toen we naar de Hoofdstad van de Smaak vertrokken met Metropole Autocars. Onderweg werd de video van de laatste Surplusuitstap naar Amsterdam getoond zodat nieuwkomers een voorsmaakje kregen van wat ze mochten verwachten. Na een uurtje werden we al ontvangen in ‘Het Borrelhuis’ voor een kopje koffie met een heerlijke Hasseltse speculaas en rond 10.30 u begonnen we met 3 gidsen aan een ludieke stadsverkenning. Hasselt werd voor het eerst vernoemd in 1165. De naam zou afgeleid zijn van het Germaanse Hasaluth, wat hazelarenbos betekent. Het was één van de Goede Steden van het vroegere graafschap Loon, waarvan de grenzen ongeveer samenvielen met de huidige provincie Limburg. Tijdens de wandeling werd er natuurlijk ook op gewezen waar we zeker halt moesten houden tijdens onze vrije voormiddag. Pralines, taarten, het Huis van de Smaak, het Modemuseum, we zouden ons niet vervelen.

Een uurtje later kreeg het voltallige Surplusteam, 33 genieters en 8 rolstoelen een plaats in een treintje om de tocht verder te zetten. Onder een mager zonnetje luisterden we naar de uitleg van de gids. Onze tocht eindigde bij ‘de Goei Goesting’ aan de Zuivelmarkt. De lunch was er heerlijk en we begonnen natuurlijk met bubbels, gevolgd door een lekkere pompoensoep met room en garnalen, het vooraf gekozen hoofdgerecht met vis of vlees (van het Iberico varken) en een fijn nagerecht.

Tegen 14.30 u wandelden we naar het Nationaal Jenevermuseum in de Witte Nonnenstraat waar de gids ons rondleidde en vertelde over het productieproces ‘van graankorrel tot borrel ‘. ‘Douane en Accijnzen’ kwam uiteraard ook ter sprake want Belgen en Nederlanders waren aan elkaar gewaagd als het ging om lucratieve bezigheden als illegaal stoken van alcohol en het smokkelen. Dit leerrijk bezoek werd uiteraard afgesloten met het proeven van een Belgisch jenevertje.

Na een rustige wandeling konden we vlot inchecken in het Radisson Blu Hotel aan de Torenstraat. We hadden nog een beetje tijd om ons op te frissen en wat te rusten of een duik in het zwembad te nemen want om 19 u werden we verwacht voor het aperitief met lekkere bubbels. Surplus zou Surplus niet zijn als het ene het andere niet zou overtreffen. Waar de lunch al heerlijk was, mocht het diner er ook zijn. We genoten van een groene salade met rode ajuin, vinaigrette en een geitenkaaskroketje als voorgerecht en van ovengeroosterde Noorse zalmfilet met cacaoboter, aardappelgratineetaartje, voorjaarsgroentjes en een kruidenwijnsaus als hoofdgerecht en als dessert was er chocolademousse. Nadien was er de mogelijkheid nog een bezoek te brengen aan de Sky Lounge Bar op de bovenste verdieping en om van het panoramisch uitzicht te genieten. 

Zaterdagvoormiddag waren we vrij. Na het uitgebreid ontbijt bezochten sommigen het Modemuseum waar Axelle Red exposeert en carte blanche kreeg om haar verhaal te vertellen over muziek maar ook over Belgische mode als rode draad doorheen haar parcours en leven. Anderen keuvelden door de straatjes en de meesten kwamen elkaar dan toch nog tegen in het Huis van de Smaak dat is ondergebracht in het unieke decor van Huis de Corswarem.

Daarna haalden we onze bagage op in het hotel en reden per autocar naar de boot waar we rond 13u inscheepten bij Rederij Limburgia voor een tocht op het Albertkanaal. Ondertussen genoten we van een koud en warm buffet met als afsluiter het dessertenbuffet.

Rond 16 u waren we terug aan het Middelheim want mooie liedjes duren meestal niet lang.

Welgemeende dank aan het Surplusteam. Deze uitstap was, zoals altijd, schitterend georganiseerd en we hebben ervan genoten want ‘verwend worden, het voelt zo goed’.

Fotoreportage

Laatste update op: 25-08-2021