Haarlem - 31 mei t.e.m. 2 juni 2018

22 patiënten, 20 begeleiders, 7 mensen van het Surplus team en 1 chauffeur, meer moest het niet zijn om aan een mooie driedaagse te beginnen.
Waar het weer de dagen voordien schitterend was, liet het nu wel te wensen over. Gelukkig konden we droog vertrekken en kwamen we tijdig aan in Haarlem waar we in het ToneelschuurCafé verwelkomd werden met lekker gebak en koffie naar keuze.
Tijdens de busrit werd wat uitleg gegeven over het verloop van de trip en werden Annelies en Lars als verrijking van het Surplus Team voorgesteld. Vervolgens genoten we van de dvd’s van onze vorige trips. Er waren immers 9 mensen bij die voor het eerst met Surplus op reis gingen. Dit gaf hen al een voorsmaakje.
Na de koffie werden we opgedeeld in drie groepen en vertrokken we, ieder met zijn gids, voor een rustige wandeling. Haarlem is ontstaan in de Romeinse tijd, als nederzetting aan een doorgangsweg naar Velsen, waar een Romeins fort lag. In de 10e eeuw is op de grote Markt een houten Mariakerk en een grote stenen woning van de graaf van Holland gebouwd. Om dit centrum heen, breidde de nederzetting zich uit. In 1245 schonk graaf Willem II van Holland stadsrechten aan Haarlem.
Het is nog steeds één van de mooiste oude steden van Nederland en na Amsterdam de tweede Monumentenstad. In de goed bewaarde historische binnenstad bevinden zich meer dan 1.000 beschermde monumenten. Verder telt Haarlem 21 hofjes waarvan de oudste dateert uit 1395. Sommige zeer smalle straatjes zijn voorzien van heel veel groen waar de stoeltjes uitnodigend buiten staan. De mensen zitten er te genieten van het samenzijn.
Lunchen deden we bij Frisk dat gevestigd is in de oude chocoladefabriek van Droste aan de rivier het Spaarne. Uiteraard begonnen we met een bubbeltje aangeboden door Surplus.
Het eten smaakte voortreffelijk, simpel, puur en gezond. Er was keuze uit een buffet van salades, graväd lax, quiches, brood en belegd en de gekende Scandinavische zoetigheden Fika’s.
Rond half drie vervolgden we onze wandeling en daarna bracht chauffeur Redgi ons naar het mooie Carlton Square Haarlem****. Het had wat voeten in de aarde voor we er geraakten. Smalle straten, paaltjes en eenrichtingsverkeer… Het applaus voor Redgi was dan ook echt op zijn plaats.
Inchecken ging vlot en zij die wilden, kregen de tijd om te rusten of later van het terras en een drankje te genieten vooraleer aan het diner te beginnen.
In de Bar & Kitchen Zocher genoten we o.a. van een heerlijke gegrilde zeebaars met geroosterde peengroenten, aardappelmousseline en groene kruiden beurre blanc. De voorafgaande bubbels werden natuurlijk weer heel erg gewaardeerd.

Aangezien we vrijdags maar om 10h30 moesten vertrekken naar het Teylers Museum konden we uitslapen en de tijd nemen voor een uitgebreid ontbijt.
In het Museum kreeg elke groep weer zijn gids toegewezen. Het Museum is het eerste en oudste van Nederland (1784). Het is gesticht uit nalatenschap van de vermogende lakenkoopman en zijdefabrikant Pieter Teyler van der Hulst. Het interieur van de monumentale Ovale Zaal is een echt pronkjuweel. Je krijgt er een ontdekkingstocht door de tijd. De tocht voert langs mineralen en fossielen, langs tekeningen en schilderijen maar ook natuurkundige instrumenten, munten en penningen.
Rond 13 h scheepten we in voor een ontdekkingstocht vanaf het water met Smidtje Canal Cruise.
We werden getrakteerd op een lekker lunchbuffet. Enkelen genoten ervan op het dek bij een pover zonnetje. Eens aangemeerd waren we vrij en trokken we de winkelstraatjes in want Haarlem is al jaren ‘de beste winkelstad van Nederland’. Er is daar een enorme diversiteit aan exclusieve woonwinkels, trendy modezaken, charmante antiek- en curiosawinkeltjes, bijzondere boekhandels en andere speciaalzaken.

’s Avonds genoten we opnieuw van het diner in het hotel. Hoofdschotel was Steak Frites: 160gr Aerlander rund, ambachtelijke friet, béarnaise & groene salade. En het smaakte!

Zaterdag stond er een strandwandeling in Bloemendaal aan Zee op het programma maar door wind en mist werd het programma lichtjes gewijzigd.
We roken de zee en voelden de wind maar gingen snel de Beach Club Bloomendale binnen waar het houtkacheltje brandde en het zalig warm was. Bij het binnenkomen kregen we al een lekkere smoothie aangeboden en eens we onze plaatse hadden ingenomen, volgde een smakelijke soep.
Later deden we ons tegoed aan een uitgebreid broodjes-groenten-fruit-en-zoveel-meer-buffet en werd het stilaan tijd om weer naar Antwerpen te vertrekken.

De beloofde ‘drie dagen lekker eten, plezier maken en genieten’ werden ten volle bewaarheid. Iedereen wil volgende keer weer mee en dat is het beste teken dat het opnieuw fantastisch is geworden.

Hele dikke merci alweer voor ons SUPER SURPLUS TEAM. Jullie hebben ons weer een onvergetelijke trip bezorgd. We hebben met z’n allen genoten want ‘Verwend worden, het voelt zo goed’.

 

Bekijk hier de fotoreportage

Laatste update op: 10-08-2021