Acute zorg

Het traject Acute zorg wordt georganiseerd in ZNA Cadix. Deze locatie garandeert een vlotte bereikbaarheid en een goede toegankelijkheid voor mensen met acute psychiatrische problemen.

Het aanbod van het acuut traject bestaat uit:

Vrije raadpleging

Op de vrije raadpleging kunnen mensen in psychische nood zich elke werkdag aanmelden van 9 tot 15 uur. Een afspraak maken is niet nodig, inschrijven wel. Inschrijven gebeurt aan de balie in de inkomhal van ZNA Cadix. De wachtzaal voor de vrije raadpleging bevindt zich vanaf 31/01/24 op de 1e verdieping, route 1.02 (wachtzaal 7).

Tijdens een gesprek bekijken we welke zorg er juist nodig is en stellen we samen een behandelplan op. Overdag is er een multidisciplinair team aanwezig dat bestaat uit een psychiater, een psycholoog, een verpleegkundige en/of bachelor in de Toegepaste psychologie.

Voor dringende psychiatrische vragen zijn we 24/7 dag en nacht bereikbaar. Spoedconsultaties gebeuren na 17 uur op Spoed. Inschrijven gebeurt dan bij de balie van Spoed.

Contact: 03 217 77 50.

 

Eenheid voor Psychiatrische Spoed Interventie (EPSI)

Op EPSI kunnen mensen terecht voor een korte crisisopname (3 tot 5 dagen). De focus ligt op het stabiliseren van de crisis en op het onderzoeken van wat nodig is om verder te kunnen. Het team helpt hen om met de crisis om te gaan en bekijkt samen met hen wat nodig is om verder te gaan van zodra de crisis gestabiliseerd is. Het team verkent samen met deze patiënten ook andere opties zoals verwijsmogelijkheden voor ambulante zorg en/of voor een opname.

Op EPSI beschikken we over 12 bedden, waarvan er zich twee in de ‘seclusion area’ bevinden. De ‘seclusion area’ is een plek op de afdeling met 2 kamers en een eigen leefruimte. Hier kunnen patiënten met een ernstig psychiatrisch toestandsbeeld, in een huiselijke sfeer en met een minimum aan prikkels, de nodige rust en ondersteuning vinden.

Het multidisciplinair team van EPSI bestaat uit psychiaters, psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen, bachelors in de Toegepaste psychologie, en een maatschappelijk werker.

Vragen voor opname kunnen gesteld worden tijdens de vrije raadpleging of via de intaketeams van de Volwassenenpsychiatrie in ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg.

EPSI bevindt zich op de 6e verdieping (route 6.01).

Bezoekregeling

Weekdagen: van 18 tot 19.30 uur.
In het weekend: van 14 tot 16.30 uur en van 18 tot 19.30 uur.

Contact, vragen of aanmeldingen: 03 217 77 50

 

Mobiel Psychiatrisch Crisisteam Antwerpen (MPTCA) 

Voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening kan het Mobiel Psychiatrisch Crisis Team Antwerpen (MPCTA) acute psychiatrische zorg aan huis bieden.

We proberen om binnen de 24 uur na verwijzing door een arts, de vrije raadpleging of door een intaketeam van volwassenenpsychiatrie op gesprek te komen. We bieden mensen intensieve psychiatrische zorg aan huis voor een periode van 4 tot 6 weken. Huisbezoeken vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur. Buiten deze uren is er altijd telefonische permanentie voorzien voor dringende vragen.

Het werkingsgebied van MPCTA omvat alle straten binnen de Singel in de stad Antwerpen (postcodes 2000, 2018, 2060, 2140 en 2600 Antwerpen), Linkeroever (2050), Luchtbal (2030), en Merksem (2170). Woon je in een ander gebied? Dan kan je bij andere mobiele crisisteams terecht. Ons multidisciplinair team bestaat uit een psychiater, verschillende psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werker en bachelors in de Toegepaste psychologie.

Contact, vragen en aanmeldingen: 0473 35 06 92.

 

Dagziekenhuis Acute zorg

In het dagziekenhuis Acute Zorg bieden we een kortdurend programma aan voor mensen met acute psychische nood. Zo proberen we opnames te voorkomen of dienen we als tussenstap naar verdere residentiële of ambulante hulp.

Het dagziekenhuis biedt een crisisaanbod van maximum 6 weken en een intensiever aanbod van maximum 3 maanden. In het crisisprogramma worden mensen 3 dagen per week verwacht (maandag – woensdag – vrijdag). Dit laagdrempelig groepsaanbod focust op nabijheid en contact. Het intensievere programma beslaat 4 dagen per week (maandag – dinsdag – donderdag – vrijdag). Dit pretherapeutisch programma legt de focus meer op groepsdynamiek en introspectie.

Het multidisciplinair team van het dagziekenhuis Acute Zorg bestaat uit een psychiater, maatschappelijk werker, sociotherapeuten, non-verbale therapeuten en psychologen.

Maaltijden zijn inbegrepen op de dagen dat patiënten therapie volgen.

Het dagziekenhuis bevindt zich niet in ZNA Cadix zelf, maar wel vlakbij op volgend adres: Napelsstraat 98, Antwerpen (benedenverdieping).

Contact, vragen of aanmeldingen: 03 217 77 50.

 

Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ)

Op de PAAZ kunnen mensen terecht voor een kortdurende behandeling met individuele therapie en groepstherapie. De behandeling is residentieel en duurt maximum 3 maanden. De PAAZ is opgedeeld in 4 behandelmilieus. Elk behandelmilieu is een groep met ongeveer 13 patiënten, elk met hun eigen leefruimte.

Tijdens hun verblijf krijgen patiënten zorg op maat van hun nodeen. Het aanbod van de PAAZ bestaat uit een milieuwerking, groepstherapie en individuele gesprekken met verpleging, psycholoog of psychiater. Het behandelteam stelt samen met de patiënten de behandeldoelen en een behandelplan op.

Het multidisciplinaire team bestaat uit 2 psychiaters, psychologen, sociotherapeuten, psychiatrisch verpleegkundigen, bachelors in de Toegepaste psychologie, non-verbale therapeuten en twee maatschappelijk werkers.

Vragen voor opname kunnen gesteld worden tijdens de vrije raadpleging of via de intaketeams van de Volwassenenpsychiatrie in ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg.

De 4 behandelmilieus van de PAAZ zijn verdeeld over de 5e en 6e verdieping. Aanmelden kan via de centrale verpleegpost op de 5e verdieping (route 5.01).

Bezoekregeling
Weekdagen: van 18 tot 19.30 uur.
Woensdag en weekend: van 14 tot 16.30 uur en van 18 tot 19.30 uur.

Contact, vragen of aanmeldingen: 03 217 77 50.
 

Het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg blijft op huidige locatie: Pothoekstraat 109 - 2060 Antwerpen - 03 217 77 50
 

Urgenties

Voor psychiatrische crisissituaties neemt je best contact op het nummer 03 217 77 50.

  Contact

  We zijn 24 uur op 24 uur bereikbaar en dit 7 dagen op 7

  • Kun je zorg gebruiken? Bel ons op het algemeen aanmeldingsnummer 03 217 77 50.
  • Adres: ZNA Cadix, Kempenstraat 100,  2030 Borgerhout.
  • Per e-mail zijn we bereikbaar op [email protected]. Zorgvragen steeds via telefoon
  Laatste update op: 21-03-2024