Acute zorg

Het traject Acute zorg wordt georganiseerd in ZNA Cadix. Deze locatie garandeert een vlotte bereikbaarheid en een goede toegankelijkheid voor mensen met acute psychiatrische problemen.

Het aanbod van het acuut traject bestaat uit:

Vrije raadpleging

Op de vrije raadpleging kunnen mensen in psychische nood zich elke dag aanmelden van van 9 tot 15 uur. Een afspraak maken is niet nodig, inschrijven wel. Inschrijven gebeurt via de balie in de inkomhal. De wachtzaal voor de vrije raadpleging bevindt zich op de 2de verdieping, route 2.06.

Tijdens een gesprek bekijken we welke zorg er juist nodig is en stellen we samen een behandelplan op. Overdag is er een multidisciplinair team aanwezig dat bestaat uit een psychiater, een psycholoog, een verpleegkundige en/of stagiair in de psychologie. Voor dringende psychiatrische vragen zijn we 24/7 dag en nacht bereikbaar. Spoedconsultaties gebeuren na 17:00 u. op de Spoed. Inschrijven gebeurt dan bij de balie van de Spoed.

Contact: 03 217 77 50.

 

Eenheid voor Psychiatrische Spoed Interventie (EPSI)

Op EPSI kunnen mensen terecht voor een korte crisisopname (3 tot 5 dagen). Het team helpt hen om met de crisis om te gaan en bekijkt samen met hen wat nodig is om verder te gaan van zodra de crisis gestabiliseerd is.
Het team verkent samen met deze patiënten ook andere opties zoals verwijsmogelijkheden voor ambulante zorg en/of voor een opname. 

Op EPSI beschikken we over 12 bedden, waarvan er zich twee in de ‘seclusion area’ bevinden. De ‘seclusion area’ is een plek op de afdeling met een eigen leefruimte waar patiënten met ernstige psychiatrische
problemen in een huiselijke sfeer de nodige rust en ondersteuning kunnen vinden.

Het multidisciplinair team van EPSI bestaat uit psychiaters, psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen, bachelors in de toegepaste psychologie en een maatschappelijk werker.

Vragen voor opname kunnen gesteld worden tijdens de vrije raadpleging of via de intaketeams van de Volwassenenpsychiatrie in ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg.

EPSI bevindt zich op de 6de verdieping (route 6.01).

Bezoekregeling
Weekdagen: van 18 tot 19.30 uur.
In het weekend: van van 14 tot 16.30 uur en van 18 tot 19.30 uur.

Contact, vragen of aanmeldingen: 03 217 77 50

 

Mobiel Psychiatrisch Crisisteam Antwerpen (MPTCA) 

Het MPCTA biedt psychiatrische crisisbehandeling aan huis.

Voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening kan het Mobiel Psychiatrisch Crisis Team Antwerpen (MPCTA) acute psychiatrische zorg aan huis bieden.

We proberen om binnen de 24 uur na verwijzing door een arts, de vrije raadpleging of door een intaketeam van de volwassenenpsychiatrie op gesprek te komen. We bieden de mensen thuis intensieve psychiatrische zorg tijdens een periode van 4 tot 6 weken. De huisbezoeken vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur. Buiten deze uren is er altijd telefonische permanentie beschikbaar voor dringende vragen.

Het werkingsgebied van MPCTA omvat alle straten binnen de Singel in de stad Antwerpen (postcodes 2000, 2018, 2060, 2140 en 2600 Antwerpen), Linkeroever (2050), Luchtbal (2030), en Merksem (2170). Woon je in een ander gebied? Dan kan je bij andere mobiele crisisteams terecht.

Ons multidisciplinair team bestaat uit een psychiater, verschillende psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen en bachelors in de toegepaste psychologie.

Contact, vragen en aanmeldingen: 0473 35 06 92.

 

Dagziekenhuis Acute zorg

In het dagziekenhuis Acute Zorg bieden we een kortdurend programma aan mensen met acute psychische nood. Zo proberen we opnames te voorkomen of dienen we als tussenstap naar verdere  residentiële of ambulante hulp. 

Ons programma beschikt over een crisisaanbod waar patiënten 3 dagen per week naartoe kunnen komen. Dit laagdrempelig groepsaanbod duurt maximum 6 weken en focust op nabijheid en contact. 

Het multidisciplinair team van het dagziekenhuis Acute Zorg bestaat uit een psychiater, sociotherapeuten, non-verbale therapeuten en psychologen. De sociotherapeut ontvangt patiënten in de dagzaal van het dagziekenhuis. Van daaruit vertrekken de patiënten dan naar de groepstherapie of naar individuele gesprekken. 

Maaltijden zijn inbegrepen op de dagen waarop therapieën plaatsvinden.

Het dagziekenhuis bevindt zich niet in het ziekenhuis zelf, maar op dit adres: Napelsstraat 98, 2000 Antwerpen (benedenverdieping).

Contact, vragen of aanmeldingen: 03 217 77 50.

 

Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ)

Op de PAAZ kunnen mensen terecht voor een kortdurende behandeling met (groeps)therapie. De behandeling is residentieel en duurt maximum 3 maanden. De PAAZ is opgedeeld in vier behandelmilieus. Elk behandelmilieu is een groep met ongeveer 13 patiënten, elk met hun eigen leefruimte. 

Tijdens hun verblijf krijgen patiënten zorg op maat van hun noden. Het aanbod van de PAAZ bestaat uit een milieuwerking, groepstherapie en/of individuele gesprekken met verpleging, psycholoog of psychiater.
Het behandelteam stelt samen met de patiënten de behandeldoelen en een behandelplan op. 

Het multidisciplinaire team bestaat uit 2 psychiaters, psychologen, sociotherapeuten, psychiatrisch verpleegkundigen, stagiairs psychologie, non-verbale therapeuten en twee maatschappelijk werkers.

Vragen voor opname kunnen gesteld worden tijdens de vrije raadpleging of via de intaketeams van de Volwassenenpsychiatrie in ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg..

De 4 behandelomgevingen van de PAAZ zijn verdeeld over de 5e en 6e verdieping. Aanmelden kan via de centrale verpleegpost op de 5de verdieping (route 5.01).

Bezoekregeling
Weekdagen: van 18 tot 19.30 uur.
Woensdag en weekend: van 14 tot 16.30 uur en van 18 tot 19.30 uur.

Contact, vragen of aanmeldingen: 03 217 77 50.

 

Het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg blijft op huidige locatie: Pothoekstraat 109 - 2060 Antwerpen - 03 217 77 50
 

Urgenties

Voor psychiatrische crisissituaties neemt je best contact op het nummer 03 217 77 50.

  Contact

  We zijn 24 uur op 24 uur bereikbaar en dit 7 dagen op 7

  • Kun je zorg gebruiken? Bel ons op het algemeen aanmeldingsnummer 03 217 77 50.
  • Adres: ZNA Cadix, Kempenstraat 100,  2030 Borgerhout.
  • Per e-mail zijn we bereikbaar op [email protected]. Zorgvragen steeds via telefoon
  Laatste update op: 21-11-2023