Mooie citaten

  • Jij betekent iets voor een ander en de ander betekent iets voor jou: je geeft elkaar betekenis. Een mens moet bevestigd worden door zijn medemensen. Anders is het niet duidelijk wie hij is. Hij wacht op de bevestiging om er te zijn. (Peitro Paolo Hammel, Uit ‘Annapurna, een wandeling in de Himalaya’)
  • Je hoort je niet af te vragen of je de top zou halen of niet. Het antwoord kan je psychologische instelling te sterk beïnvloeden. Als we van tevoren wisten of de beklimming zou slagen of niet, zouden we ons veel minder inspannen. Juist de onzekerheid over de afloop drijft je voort. (Sherpa Tenzing, Uit ‘In het voetspoor van mijn vader’).
  • Een reden waarom mensen de bergen intrekken is om de zuiverheden van natuurelementen te ervaren, zonder belemmeringen. In de bergen kunnen we de wereldse beslommeringen achter ons laten. Niet langer afgeleid door materiële zaken, staan we open voor spirituele invloeden. Klimmen vereist tegenwoordigheid van geest in gevaarlijke situaties. Je mag je niet door bijzaken laten afleiden, en zo onstaat een scherp bewustzijn, een gevoel dat je echt lééft. Elke beweging krijgt betekenis want iedere stap is een zaak van leven en dood. (Chris Bonington- Brits alpinist)

Met dank voor deze fantastische reis

Laatste update op: 25-08-2021