Advance male sling, behandeling van stressincontinentie bij de man

Wat is stressincontinentie of inspanningsincontinentie?

In geval van stressincontinentie verlies je urine bij plotselinge drukverhoging in je buik, bijvoorbeeld als je opstaat, als je je bukt, als je iets optilt, als je hoest, lacht of sport. 

Bij mannen kan stressincontinentie optreden door verzwakking of beschadiging van de inwendige sluitspier van de plasbuis. Dit kan het gevolg zijn van een of meerdere operaties aan de prostaat. 

Na een volledige prostaatverwijdering komt tijdelijk urineverlies frequent voor. 95% van de mannen zal binnen 1 jaar geen urineverlies meer hebben. Bij 5% van de mannen blijft het urineverlies ook na 1 jaar nog bestaan ondanks uitgebreide kinesitherapie voor het trainen van de sluitspier. 

Wat is de Advance male sling?

De Advance male sling-procedure is een minimaal invasieve chirurgische ingreep, waarbij een netje (sling) via een snee van 5 cm tussen balzak en anus wordt aangebracht. Het netje is bedoeld als ondersteuning van de urinebuis zodat je geen urineverlies meer hebt tijdens inspanningen. 

Wanneer een advance male sling?

De procedure is vooral geschikt voor mannen die slechts een milde van urineverlies hebben, indien er geen nachtelijk urineverlies is en als er nog restfunctie van de sluitspier aanwezig is.

Laatste update op: 22-01-2018
Auteur(s): Team Algemene heelkunde, Team Urologie