Gastric bypass

 

Bij een gastric bypass of maagbypass wordt de maag tot ongeveer 5% van de oorspronkelijke grootte verkleind. De twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm worden omgeleid. Hierdoor kan je veel minder eten en worden niet alle voedingsstoffen opgenomen in je bloed.

Voordelen

  • In principe is deze ingreep volledig omkeerbaar.
  • Deze ingreep wordt beschouwd als ‘gouden standaard’ en wordt in 95% van de behandelingen toegepast.
  • Laparoscopie: alle bariatrische ingrepen worden laporoscopisch (via een kijk- of sleutelgatoperatie) uitgevoerd. Dit zorgt voor minder complicaties en een kortere herstelperiode.
  • Een grotere ingreep, maar met minder complicaties op de lange termijn.

Wie komt in aanmerking?

  • Je bent ten minste 18 jaar
  • Je BMI ligt hoger dan 40
  • Of je BMI ligt hoger dan 35 en je hebt:
    • Obstructief slaap apnoe syndroom
    • Te hoge bloeddruk die niet onder controle te brengen is met medicijnen
    • Diabetes type II
  • Je hebt minstens één jaar geprobeerd om te vermageren, zonder resultaat.
  • Je kreeg een positief advies van chirurg, endocrinoloog, psycholoog en diëtiste.

Risico's en/of complicaties

De gastric bypass is een vrij zware maar relatief veilige ingreep en kent weinig complicaties.

  • Kort na de operatie kunnen bijvoorbeeld naadlekkage, wondinfectie, nabloeding, abces, trombose, longontsteking, blaasontsteking optreden. Er is een zeer kleine sterfkans (0,3%) ten gevolge van deze complicaties.
  • Misselijkheid en braken zijn de meest voorkomende complicaties de eerste vijf maanden na de operatie. Ze zijn te wijten aan:
    • te vlug eten - drinken tijdens het eten - niet goed kauwen - meer eten dan het maagvolume toelaat

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 08-05-2016
Auteur(s): Team Obesitascentrum