Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met celdodende geneesmiddelen – ook cytostatica genoemd. Deze middelen doden kankercellen door de groei ervan af te remmen of de celdeling te verstoren. Chemotherapie verspreidt zich via de bloedsomloop door het hele lichaam, met als doel zoveel mogelijk kankercellen treffen. Meestal wordt de chemotherapie toegediend via een bloedvat. Enkele antikankermedicijnen bestaan ook als tablet of capsule. Bij blaaskanker worden ook wel blaasspoelingen met chemotherapie gebruikt.

Kans op bijwerkingen

Omdat de celdodende geneesmiddelen naast de kankercel ook gezonde cellen aantasten, gaat chemotherapie altijd gepaard met bijwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, verhoogde kans op infecties. In welke mate die optreden, hangt af van de patiënt. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om de bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken en te behandelen.

Voeding en chemotherapie

Tijdens de chemotherapie kunnen er voedingsgerelateerde klachten ontstaan, zoals smaak- en geurveranderingen, constipatie, diarree en misselijkheid. Daardoor wordt het moeilijk om een gezonde eetgewoonte en goed lichaamsgewicht te behouden. Soms kan je gewicht ook toenemen door de therapie. In beide gevallen kan onze diëtist(e) je adviseren. 

Laatste update op: 25-11-2022
Auteur(s): Team Oncologie