Colon-onderzoek

 

Uw behandelende arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. In medische taal wordt dit onderzoek ook wel colon-onderzoek genoemd.

Tijdens het onderzoek worden met behulp van contrastvloeistof en lucht, ingespoten via een rectale sonde, röntgenopnamen van de dikke darm gemaakt. De contrastvloeistof die gebruikt wordt is barium of jodiumhoudende contrastvloeistof.

Een colon-onderzoek wordt uitgevoerd bij problemen met de dikke darm. Het kan gaan om verstoppingen, ontstekingen,  perforatie of om gezwellen uit te sluiten. Het onderzoek wordt ook uitgevoerd als controle na chirurgie. 

Waarop moet u letten?

 • Het onderzoek gebeurt enkel op afspraak op basis van een verwijsbrief van uw arts.
 • Een geldige verwijsbrief van uw arts is verplicht voor het onderzoek. Breng uw verwijsbrief mee op de dag van het onderzoek.
 • Een colon-onderzoek vergt een speciale voorbereiding. Er mogen geen voedselresten meer in de darmen zitten. Het is daarom zeer belangrijk dat u zich aan de voorgeschreven voorbereiding houdt. De voorbereiding begint 3 dagen voor het onderzoek en bestaat uit het gebruik van laxeermiddelen en het volgen van een restenarm dieet. Een onderdeel van dit dieet is dat u veel drinkt. Deze voorbereiding veroorzaakt herhaaldelijke diarree. Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden.
 • Het laxeermiddel (Prepacol) is te verkrijgen in uw apotheek zonder medisch voorschrift. 
 • De ochtend voor het onderzoek mag u enkel water, thee of koffie drinken zonder melk en suiker (om belangrijke medicatie in te nemen). Verder nuchter blijven.  
 • Indien u niet aanwezig kan zijn, gelieve tijdig te verwittigen. Zo kunnen we andere patiënten verder helpen (niet geannuleerde afspraken worden geregistreerd).   
 • Indien u zwanger bent of een vermoeden hebt, neem dan vooraf telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.  

Tijdens de uitvoering van het onderzoek wordt de aanwezigheid van een begeleider niet toegestaan. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan. Bij twijfel of vragen kunt u altijd terecht bij uw verwijzende arts.


Mogelijke ongemakken, risico’s en bijwerkingen

 • De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.
 • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. U zult regelmatig van houding moeten veranderen, bepaalde houdingen kunnen ongemakkelijk zijn. 
 • U kunt tijdelijk darmkrampen krijgen tijdens het vullen van de dikke darm.
 • De dagen na het onderzoek, kan de stoelgang wit kleuren. Het is aangewezen om na het onderzoek voldoende water te drinken. Indien u toch last zou hebben van constipatie, kan uw aanvragende arts een laxeermiddel voorschrijven. 

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Behandelende diensten

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 23-05-2018
Auteur(s): Team Radiologie (Medische beeldvorming)