Colon-onderzoek

Je behandelende arts heeft voor jou een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. In medische taal wordt dit onderzoek ook wel colon-onderzoek genoemd.

Tijdens het onderzoek worden met behulp van contrastvloeistof en lucht, ingespoten via een rectale sonde, röntgenopnamen van de dikke darm gemaakt. De contrastvloeistof die gebruikt wordt is barium of jodiumhoudende contrastvloeistof.

Een colon-onderzoek wordt uitgevoerd bij problemen met de dikke darm. Het kan gaan om verstoppingen, ontstekingen,  perforatie of om gezwellen uit te sluiten. Het onderzoek wordt ook uitgevoerd als controle na chirurgie. 

Waarop moet je letten?

  • Het onderzoek gebeurt enkel op afspraak op basis van een verwijsbrief van je arts.
  • Een geldige verwijsbrief van je arts is verplicht voor het onderzoek. Breng je verwijsbrief mee op de dag van het onderzoek.
  • Een colon-onderzoek vergt een speciale voorbereiding. Er mogen geen voedselresten meer in de darmen zitten. Het is daarom zeer belangrijk dat je je aan de voorgeschreven voorbereiding houdt. De voorbereiding begint 3 dagen voor het onderzoek en bestaat uit het gebruik van laxeermiddelen en het volgen van een restenarm dieet. Een onderdeel van dit dieet is dat je veel drinkt. Deze voorbereiding veroorzaakt herhaaldelijke diarree. Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden.
  • Het laxeermiddel (Prepacol) is te verkrijgen in jouw apotheek zonder medisch voorschrift. 
  • De ochtend voor het onderzoek mag je enkel water, thee of koffie drinken zonder melk en suiker (om belangrijke medicatie in te nemen). Verder nuchter blijven.  
  • Als je niet aanwezig kan zijn, gelieve tijdig te verwittigen. Zo kunnen we andere patiënten verder helpen (niet geannuleerde afspraken worden geregistreerd).   
  • Als je zwanger bent of een vermoeden hebt, neem dan vooraf telefonisch contact op met de afdeling Radiologie.  

Tijdens de uitvoering van het onderzoek wordt de aanwezigheid van een begeleider niet toegestaan. Helpen met omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan. Bij twijfel of vragen kan je altijd terecht bij je verwijzende arts.

Mogelijke ongemakken, risico’s en bijwerkingen

  • De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto's is zo gering dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je meerdere onderzoeken hebt ondergaan.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Je zal regelmatig van houding moeten veranderen, bepaalde houdingen kunnen ongemakkelijk zijn. 
  • Je kan tijdelijk darmkrampen krijgen tijdens het vullen van de dikke darm.
  • De dagen na het onderzoek, kan de stoelgang wit kleuren. We raden je aan om na het onderzoek voldoende water te drinken. Als je toch last zou hebben van constipatie, kan je aanvragende arts een laxeermiddel voorschrijven. 

Vragen

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de afdeling Radiologie.

Behandelende diensten

Waar kan je terecht?

Laatste update op: 29-08-2019
Auteur(s): Team Radiologie (Medische beeldvorming)