CO-vergiftiging

Definitie


Voorkom CO-vergiftiging.

 

Koolstofmonoxide of CO is een giftig en dodelijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van gas (aardgas, butaan- of propaangas), stookolie, kolen, benzine of hout. Het is de meest voorkomende vorm van dodelijke vergiftiging in België. CO wordt ook wel eens een sluipmoordenaar genoemd omdat het gas kleurloos en geurloos is en het daardoor niet snel opgemerkt wordt.

De belangrijkste bronnen van CO zijn verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen in het huishouden, verkeer en industrie. Bij een brand kunnen ook grote hoeveelheden CO vrijkomen, zeker bij een smeulend vuur. Minder gekende oorzaken zijn waterpijproken en/of smeulende barbecues die in een gesloten ruimte worden gebruikt. Slechte weersomstandigheden verhogen het risico op CO-vergiftiging aangezien dan vaker gebruik wordt gemaakt van verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen.

Het gas koolstofmonoxide mengt zich met de omgevingslucht. Via de ademhaling komt het in ons bloed terecht waar het de opname en transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes verstoort. Hierdoor krijgen de organen onvoldoende zuurstof. De meest gevoelige organen zijn de hersenen en het hart.

Hoewel CO gevaarlijk is voor iedereen, zijn er enkele groepen met een verhoogd risico: zwangere vrouwen (omdat de foetus veel gevoeliger is dan volwassenen), jonge kinderen (nemen dit veel sneller op door een snellere ademhaling), personen met hart- en vaatziekten, ouderen en personen met bloedarmoede.

Symptomen

Een CO-vergiftiging geeft weinig duidelijke symptomen en kan dus makkelijk gemist worden. Toch zijn er tekenen waarop je kunt letten:

  • In een eerste fase: zich algemeen onwel voelen met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.
  • Nadien ontstaat een gevoel van zwakte en kortademigheid bij inspanningen.
  • In een laatste fase ontstaat er verwardheid, bewusteloosheid en indien er geen hulp komt, kan men overlijden.

Wat kan je doen als je iemand met CO-vergiftiging ziet?

  • Voorkom dat je zelf slachtoffer wordt. Ga nooit binnen in een ruimte waar een bewusteloos slachtoffer ligt, maar bel eerst de hulpdiensten (112).
  • Verlucht de kamer: zet ramen en deuren open.
  • Schakel onmiddellijk de toestellen uit die vermoedelijk de oorzaak zijn.
  • Evacueer het slachtoffer uit de kamer/woning.
Laatste update op: 14-08-2019
Auteur(s): Team Intensieve zorg, Team Spoedgevallen