Standafwijkingen van benen en voeten

Definitie

Hiermee bedoelen we het volgende:

X-benen: De knieën staan in een knik naar binnen toe, waardoor er een X-stand van de benen lijkt te ontstaan.

O-benen: De knieën staan in een knik naar buiten, waardoor er een O-stand van de benen lijkt te ontstaan.

Platvoeten: Een platvoet, ook wel pes planus genoemd, is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voetboog aan de binnenzijde van de voet raakt als het ware de grond. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen kunnen veroorzaken. 

Met de voeten naar binnen stappen: Veel kinderen stappen vanaf dat ze kunnen lopen met hun voeten naar binnen gedraaid. Dit is voor kinderen eerder regel dan uitzondering. Bij kinderen is het heupgewricht iets anders georiënteerd dan bij volwassenen waardoor ze van nature met hun voeten naar binnen lopen. Bij de meeste kinderen is dit tegen de leeftijd van 6 jaar spontaan verdwenen. In de loop van de jaren verandert deze oriëntatie en verandert ook het looppatroon.

Standkafwijkingen van de onderste ledematen moeten we in functie van de leeftijd van het kind bekijken. Wat normaal is voor een kind van 3 jaar, kan afwijkend zijn voor een kind van 8. Vele afwijkingen corrigeren zichzelf, voor andere is een behandeling, soms een operatie nodig.

Laatste update op: 27-12-2018
Auteur(s): Team Kinderorthopedie