Begeleiding

Als je allergie je tot tranen drijft


Het is nog steeds volop pollenseizoen, en dat zul je geweten hebben als je zelf een allergie hebt. Oogarts dr. Sofie Caen geeft een woordje uitleg over allergische conjunctivitis, een reactie van de ogen op bepaalde allergenen.

“Allergenen zijn stoffen die normaal onschuldig zijn, maar bij allergische mensen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Een voorbeeld van allergenen zijn de verschillende soorten pollen die vooral van maart tot september in de lucht hangen.

De oorzaak is dat mestcellen – een soort witte bloedcellen – een bepaalde stof (histamines) afgeven. Die zorgen voor allergische symptomen. Dat merk je vooral aan de neus (niezen, loopneus of verstopte neus) en de ogen (roodheid, jeuk, tranen, dikke oogleden). Dat laatste noemen we allergische conjunctivitis. De symptomen variëren van mild tot ernstig.

Diagnose

Om te achterhalen waar je allergisch aan bent, neemt de huisarts bloed af. Daarbij testen we doorgaans op 6 groepen allergenen. Als verder onderzoek nodig is, doen we een krasjestest op de huid. Daarbij brengen we de verschillende allergenen aan en lezen we na enkele minuten de allergische reactie af.

Behandeling

De beste behandeling voor allergische conjunctivitis is: het allergeen vermijden. Maar in het geval van een pollenallergie kan dat natuurlijk niet. We kunnen twee soorten medicatie toedienen:

  • Chromoglicaat (vrij verkrijgbaar): oogdruppels die je twee keer per dag toedient als onderhoudsbehandeling. Je mag deze chronisch nemen. Ze stabiliseren de mestcellen.
  • Antihistaminica (met voorschrift): deze geven we in piekperiode in de vorm van druppels.
  • Bij ernstige vormen: cortisone- of cyclosporinedruppels.
  • Als er naast oogklachten ook neusklachten zijn, kiezen we voor een anti-allergisch pilletje.

Er bestaat voor verschillende allergieën desensitisatietherapie, waarbij je geleidelijk hogere dosissen van een allergeen toedient, tot er geen reactie meer is. Pollenallergieën zijn echter vaak kruisallergieën (verschillende allergenen tegelijk) en daarbij werkt die therapie niet goed.

Dienst oogziekten in ZNA Cadix



De dienst oogziekten van ZNA zal vanaf september 2023 grotendeels in ZNA Cadix ondergebracht worden. Alle activiteiten van ZNA Sint-Elisabeth en ZNA Stuivenberg verhuizen. In ZNA Sint-Erasmus en ZNA Middelheim  blijft voorlopig een beperkte polikliniek aanwezig. Alle chirurgische activiteiten verhuizen naar ZNA Cadix, met uitzondering van de behandelingen van strabisme (scheel kijken) bij kinderen, die in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis blijven.

 

Dokter Sofie Caen is oogarts, gespecialiseerd in oculoplastische heelkunde, cataractchirurgie en traanwegoperaties. Zij is siteverantwoordelijke voor ZNA Cadix oogziekten.

Laatste update op: 17-07-2023