Begeleiding

Tina onderging een Gastric Bypass in het ZNA Obesitascentrum


Tina Ponjaert

Tina woont op meer dan een uur rijden van Antwerpen, maar kwam voor een Gastric Bypass toch in ZNA Stuivenberg terecht. Onze nieuwsgierigheid was gewekt, en we gingen met Tina in gesprek over haar ervaring bij ZNA. Een gesprek dat overloopt van positivisme en bewondering.

Tina liet zich in 2022 opereren in het ZNA Obesitascentrum. Een beslissing waar veel twijfels aan vooraf gingen. “Over de jaren heen was ik heel veel aangekomen. Dat begon met mijn zwangerschap, maar ik had vooral een verkeerde relatie met eten: ik ben een typische emo-eter. Corona deed de rest. Na een tijd zat mijn BMI boven de 40 en moest er iets gebeuren.”

Dé plaats voor obesitaschirurgie

Aanvankelijk maakte Tina een afspraak bij een ziekenhuis in haar buurt. Ze kwam er een oud-klasgenoot tegen, die haar ervan overtuigde dat ZNA Stuivenberg dé plaats was voor obesitaschirurgie. “Ik zag die afstand eerst niet zitten, maar ik sprak nadien nog met verschillende mensen die zelf een ingreep hadden laten uitvoeren. Ik hoorde telkens hetzelfde: in Stuivenberg moet je zijn. Dus maakte ik een afspraak, zelfs zonder de website te bekijken (lacht).”

Volkse wijk

Het contrast tussen de ziekenhuizen waar ze al geweest was, en de volkse Stuivenbergwijk was groot. “Maar zodra ik bij de arts binnenstapte, verdwenen al mijn twijfels als sneeuw voor de zon. Ik voelde mij meteen thuis. Hij was zo vriendelijk en begripvol. Hij legde alles heel goed uit, beantwoordde al mijn vragen en ik voelde mij op geen enkel moment beoordeeld.”

Die lijn trok zich door naar alle ZNA-medewerkers die Tina ontmoette. “Het begon eigenlijk al toen ik telefonisch mijn afspraak maakte bij de ongelofelijk vriendelijke administratief medewerker van het ZNA Obesitascentrum. Ook de diëtisten en psychologen met wie ik sprak, de verpleegkundigen en zorgkundigen, de dames aan de balie, de kinesist … Ze waren allemaal om het vriendelijkst en ik had het gevoel dat voor iedereen mijn welzijn op de allereerste plaats kwam. Ik voelde mij soms de enige patiënt in heel het ziekenhuis!”

Eigen verantwoordelijkheid

Dat ze vriendelijk ontvangen werd, wilde niet zeggen dat Tina niet moest werken voor haar herstel. “Iedereen heeft mij van bij het begin duidelijk gemaakt dat de sleutel tot succes bij mezelf lag. Ze konden mij helpen met een operatie, maar mijn probleem met eten moest ik zelf aanpakken.”

Gelukkig kreeg Tina daarbij de steun van de psycholoog, diëtist en kinesist. “Iedereen deed zijn uiterste best om het voor mij zo gemakkelijk mogelijk te maken om mijn nieuwe leven vorm te geven. Doordat ik altijd veel goede uitleg kreeg, begreep ik waarom ik bepaalde regels moest volgen en was ik veel gemotiveerder. Ik heb nu dankzij hen een gezondere mentale relatie met eten. Ik ben meer dan 30 kg kwijt en voel mij een stuk gezonder, fysiek én mentaal. Ik kan beter bewegen, kan alle kleren dragen die ik mooi vind …”

Openheid

Tina is heel open in haar verhaal en dat heeft een reden. “Het heeft mij zelf heel hard geholpen dat ik kon praten met mensen die de stap al gezet hadden. Daarom wil ik dat zelf ook doen. Ik wil ook iedereen bedanken die ik in ZNA ben tegengekomen voor hun houding naar mij toe, voor hun openheid. Ik ben heel blij dat ik de afstand naar Antwerpen overbrugd heb.”

Over het ZNA Obesitascentrum

Voor meer info over het ZNA Obesitascentrum >> www.zna.be/zna-stuivenberg/obesitascentrum 

Laatste update op: 27-07-2023