Begeleiding

Tips voor een gezonde levensstijl tijdens de ramadan


Ramadan vijf tips bij diabetes

 

ZNA-diëtiste en diabeteseducator Malika El Moussaoui en beleidsmedewerker Tinka Lambotte delen hun tips voor een gezonde vastenperiode. Opgelet: deze tips zijn alleen van toepassing voor gezonde volwassenen. Voor moslims met gezondheidsproblemen, gelden andere regels. ​

1)    Drink 1,5 liter per dag

Drink genoeg, minstens 1,5 liter per dag, tussen de zonsondergang (iftar) en zonsopgang (suhr). Zeker bij warm weer is dat extra belangrijk. Drink het liefst water en aanvullend koffie of thee zonder suiker (eventueel met zoetstof). 

2)    Let op je porties

De kans bestaat dat je te veel eet, omdat je honger hebt. Eet rustig, kauw goed en neem geen grotere porties dan anders. Het duurt 20 minuten voor je hersenen doorhebben dat je verzadigd bent. Denk hierbij aan de profetische regel waarbij de maag in drie verdeeld wordt: 1/3 vocht, 1/3 voedsel en 1/3 lucht (leeg) (at-Tirmdhie en Ibn Maadjah).

3)    Eet genoeg vezels

Vezels in combinatie met voldoende vocht hebben een positieve invloed op het spijsverteringsproces. Gebruik bij voorkeur ‘volle’ graanproducten zoals bruin brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkorencouscous enz. Neem bij de warme maaltijd een grote portie groenten en eet 2 of 3 stukken vers fruit per dag. Let op met gedroogd fruit, zoals dadels. Dat bevat meer suikers. 1 dadel = 1 stuk vers fruit!

4)    Gebruik je maaltijdmomenten verstandig 

Iftar  (avondmaal)
Eet tijdens de ‘iftar’ (avondmaal) en suhr (ontbijt) wat je normaal eet op die maaltijdmomenten. De extra zoetigheden of hapjes (snacks) zijn lege calorieën. Ze zijn rijk aan suikers en vetten en arm aan vitaminen en mineralen. Kies voor magere bereidingswijzen zoals wokken, stomen, grillen, papillot, barbecue, anti-bakpan, koken in water, in de oven …
Heb je nog honger? Dan neem je best extra groenten of ongebonden groentesoep.

Eventueel een tussendoortje 
Eventueel kan je gebruik maken van een gezond tussendoortje. Voorbeelden zijn: een stuk fruit, magere of halfvolle melkportie zonder toegevoegde suikers, rauwkostslaatje met dressing of vinaigrette enz.

Suhr (ontbijt)
De suhr zal je de nodige energie geven om het vasten goed vol te houden tot de iftar.
Als je de suhr overslaat, is de kans groter dat je ’s avonds meer snoept of snackt.

5)    Beweeg gemiddeld 30 minuten per dag!

Vasten kan uitputtend zijn voor het lichaam. Toch is het belangrijk om ook tijdens de ramadanmaand gemiddeld 30 minuten per dag te blijven bewegen. Het ‘Taraweeh’ gebed telt ook als extra bewegingsactiviteit.
Heb je nog vragen rond ramadan en gezonde voeding. Vraag dan raad aan een diëtiste!
We wensen je alvast een Ramadan Mubbarak toe!
 

Kom je als zorgverlener in contact met diabetespatiënten tijdens de ramadan? 

Voor moslims met suikerziekte ontwikkelde ZNA samen met de Diabetes Liga een aantal richtlijnen. De educatiemap biedt handvaten voor zorgverleners om hun patiënten goed te begeleiden tijdens de ramadan.

 

Laatste update op: 21-03-2023