Bedplassen - hoe kan je het behandelen?

Kinderen van 6 jaar of ouder die nog elke nacht nat zijn, moeten behandeld worden omdat de emotionele en sociale impact hiervan te groot is en omdat de kans dat het probleem spontaan binnen de 2 jaar verdwijnt veel te klein is.

We onderscheiden 2 soorten bedplassen: het gewone of monosymptomatisch bedplassen. Dat wil zeggen dat er niets aan de hand is met de blaas of andere systemen. Het gaat puur over je hersenen die de prikkel van de blaas tegenhoudt of niet oppikt 's nachts. Dit is dus niet psychisch of psychologisch of wat dan ook, het is niet opvoedkundig bepaald, maar gewoon dikke pech.

Een tweede groep, waarbij er bijkomende symptomen zijn, dus dingen waarbij de blaas een rol speelt. Dit noemen we niet-monosymptomatisch. Daar is de behandeling minder makkelijk.

Een voorbeeld hiervan is een kind met een veel te kleine blaas. Een van de basisregels is: leer je kinderen voldoende en op tijd drinken. En overdrijf niet na het avondeten, maak er geen gewoonte van om nog veel te eten en drinken.

Het is belangrijk voor kinderen om die regelmatige drankstructuren te hebben. Daarnaast kan je kinderen behandelen met een plaswekker. Da's voor mij de beste therapie omdat het een leerproces is.

Met een plaswekker gaat er een alarm af wanneer je in bed plast. Je wordt dus wakker door dat alarm en dat zorgt ervoor dat je slaap verandert. Er treedt een conditionering op en na een tijd leert het kind onbewust 's nachts zijn slaap uitstellen tot 's morgens. Het is niet zo dat je leert aan je kind om wakker te worden en op te staan. Even verdedigbaar is medicatie die inwerkt op minder plas maken, maar als ik kan kiezen is een plaswekker eerste keus.

Laatste update op: 10-08-2021